2011. október 30., vasárnap

Halloween

Sziasztok, kedves Olvasók! Mátészalkáról írok, rokonaimtól. Nagyon jó eddig az őszi szünet, remélem nektek is.
Tegnap, szombaton reggel felléptünk a Madárdal koncertünkön. Remek volt! Elég sokan eljöttek, köszönjük mindenkinek! A hangulat szuper volt, mindenki vidáman érkezett és távozott is, sajnálom, ha esetleg valaki nem tudott eljönni. Én mindenesetre ott voltam, és örülök, hogy jól sikerült a koncert. Sajnos a táncházra nem maradtam, mert indultunk is ide, a PöttyösTúrórudi városába.
A jövő héten szerdán átjön hozzánk Edina. Alig várom már, hogy ott legyen! Biztos, hogy rengeteget fogunk játszani a cicámmal és a könyvvel dolgozni.
Tulajdonképpen nem is ezért kezdtem bele ebbe a bejegyzésbe. Amint a cím is mutatja, a Halloweenról akartam írni. Tudjátok mi az a Halloween? Persze, egy ünnep október 31-én, amikor tököt faragunk ki, és az amerikaiak cukrot kérnek minden háztól. De egy iskolai feladat kapcsán rájöttem én is, hogy nem is ilyen egyszerű, mint amire gondolnánk.
Mi jut először eszünkbe a Halloweenról? A töklámpás, denevér, cukorka, a Thriller, rémisztő kastély, Dracula gróf, vámpírok, a sötét éj, boszorkányok és szellemek. De honnan jön mindez?
A Halloween a kelták és a rómaiak ünnepeinek keveréke. a kelták ünnepe a samhain az új év kezdetét jelentette, a rómaiak számára ez a Pomona-nap (gyümölcs szüret) volt. Először Angliában és Észak-Franciaországban terjedt el, majd Írországot, Skóciát Észak-Amerika követte. Manapság már az egész világon elterjedt.Régen úgy gondolták, ilyenkor a legvékonyabb az élők és holtak között a határ és a szellemek eljönnek a földre, ijesztgetni. Ezért nagy tüzeket gyújtottak hegyek oldalában. Ma már a szelídebb változat a hagyományos, a rémisztőre faragott tök belsejében égő gyertya. Ezt Angliában Jack-o-lantern-nek nevezik, aminek íme a legendája:
"A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel."
Az amerikai szokás
Minden gyerek felöltözik valamilyen ijesztő lénynek, (szellem, Frankenestein, fekete macska) és minden házhoz elmennek az utcájukban. Becsöngetnek, és a Trick-or-Treat! mondatot "éneklik" együtt, ami röviden annyit jelent, hogy vagy adnak édességet a házigazdák, vagy a gyerekek kénytelenek megtréfálni őket. Így egy vödörbe összegyűjtve késő estére egész szép számnyi csoki és cukorka gyűlik.

Halloween+

Halloween-i sütemények:
 
Tekintsd meg itt a tökfaragási top 10-es listát!

Jelmez ajánlás:
  • Múmia
  • Tök
  • Boszorkány
  • Vámpír
  • Ördög
  • Szellem
Még egy kis hangulat varázsló zene:



Nos, mára ennyit. Remélem sok dolgot megtudtatok a Halloweenról. Jó őszi szünetet!

1 megjegyzés:

  1. Félelmetesek ezek a Halloween sütik :D Az ujjakat biztos, hogy nem kóstolnám meg :))
    Michael Jackson nagy kedvencem (volt), az is a számai :)

    VálaszTörlés

 

Holnap - Brigi & Edina Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template