2012. március 20., kedd

Névadás

Minden regényben nagy szerepet töltenek be a nevek. Fontos, hogy a főszereplő(k) szép, esetleg érdekes, szerethető, különleges nevet viseljen(ek). Találó is kell legyen, a karakterhez, helyzetéhez való. Példaképp: nem igazán képzelhető el (számomra legalábbis) egy punkos, rockos lány Vilma néven. Természetesen ez nem kőbe vésett törvény, mindenkinek szíve-joga, hogy milyen neveket ad. Hiszen a mi könyvünk, a mi fantáziánk.


Nos, elég "egyszerű" (azért óvatosan fogalmazok az "egyszerű" szóval, mivel a könyvírással kapcsolatban semmi sem egyszerű) dolgunk van akkor, ha egy olyan könyvhöz megtaláltuk a megfelelő neveket, ami az "itt-és-most"-ban játszódik. De egészen más a helyzet egy történelmi, sci-fi vagy fantasy (stb.) könyv kapcsán. (Persze vannak olyan regények amik ebben a világban játszódnak és mégis fantasyk, de manapság ez már bonyolult, hogy mi hova tartozik.)
A mi könyvünk az elején Angliában játszódik egy rövid ideig. Mivel a főszereplők is innen valók, rendes angol nevet kaptak. A vezetéknevek többnyire saját kreációk, pl. Zoey-nál, aki (kivételesen) Brazíliából származik.
A főszereplők:
- Alizia Scott (becenév: Lizz)
- Nora Wavel
- Zoey Archukan
- Daniel Abracham (becenév: Danny)
Lizz neve még különleges, az Alizia is saját kitaláció, de mivel manapság annyi új nevet találnak ki és használnak, nyugodtan mertük mi is elnevezni. A becenevével kapcsolatban pedig az angolok általában az Elizabeth nevet szokták Liznek becézni, de számunkra automatikusan két z betűvel jött a Lizz, így ez is eredeti.
Honnan jöttek a főszereplők keresztnevei? Edina kedvenc lány neve a Zoey volt, az enyém meg a Nóra, így egyértelmű volt, hogy ez a kettő szerepel benne (a Nóra angolosan rövid o-val). A harmadik lány, Lizz neve eredetileg Edina ötlete volt, és sokáig csak így emlegettük. Aztán az Aliziát én találtam ki. Danny neve sokáig "kérdőjel" volt. Csak úgy hívtuk "a fiú". Persze egy szép napon elérkeztünk oda, hogy muszáj volt kitalálni. Mivel közösen kellett eldönteni, Edina sorolta a neveket, amik eszébe jutottak, s végül a Daniel lett, amelyikbe én is beleegyeztem.
A történet tovább Fantáziaföldén folytatódik, egy kitalált világban, ahol természetesen kitalált nevek vannak.
A királynő ugyan igazi nevet visel (Cynthia), se férje (Aton), se lánya (Alyxise) nem követi őt a sorban. A lányok mentora teljes nevén Professzor Lasther Sudrucknem, amiből csak a Professzor egyedül nem kitalált (első a keresztnév, hátsó a vezetéknév). Neki van egy ikertestvére, őt Nasthernek neveztük el. A többi ország uralkodóit is nagyjából kreált nevekkel láttuk el, mint például Enát, Untria hercegének fiát, aki többször is felbukkan a könyvben és jelentős szerepet játszik Nora életében.
A "rosszak" közül senki sem visel igazi nevet: a királynő Mandrahgora, fiai Python és Rigin, haverjuk Castan, "csapatuk" női tagja pedig Walerine.
Legtöbb szereplő családneve nem derül ki, de amelyik mégis, az is saját találmány. Persze, vezetéknevet kitalálni "könnyű". Egy kivétel van a könyvben, a Ferdelgross, amelyiket ti szavaztátok meg. Na, de ki is lesz az a titokzatos Ferdelgross?
Természetesen az, hogy legtöbb szereplő neve fantáziánk szüleménye, nem zárja ki azt, hogy rendes nevek is szerepeljenek a regényben. Pl: Elena, Laura, Judith, Edgar és hasonlók.
Neveket kitalálni Edinával nagyon szeretünk. Ha esetleg van olyan szereplő, akinek nevéről nem tudunk dönteni, akkor kombinálunk. Legutóbb is Edina Eleanor, én Elina nevet akartam adni egy lánynak, történetesen Ena húgának. A kettőt összetéve megkaptuk a nevét, így lett Elinor.
Reméljük, nemcsak a történetet fogjátok majd élvezni, hanem a különleges nevek is tetszeni fognak!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Holnap - Brigi & Edina Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template